Döntéshelyzet - KKV vezetőknek

Ne utólag legyünk okosak

Kivel tudod megbeszélni a vállalkozásod vezetésének problémás ügyeit?

matermind-kivel-tudok-beszelgetni.jpg

Sok vállalkozás vezetője érzi úgy, hogy cégének problémáit, dilemmáit nem tudja igazán megbeszélni senkivel. Beszélgetni persze lehet róla sokakkal a környezetünkben. Ez is jól esik és hasznos is "kibeszélni" ezeket a a vezetőt feszítő dolgokat. De közben tudjuk, kibeszélni, kiadni magunkból egy fejtörést okozó céges problémát nem ugyanaz, mint átbeszélni, megbeszélni. Többen hajlamosak úgy gondolkodni, hogy a vállalkozás vezetőjének élete már csak ilyen, ezzel együtt kell élni.

Pedig vannak elérhető, hasznos lehetőségek számukra is.

KIVEL TUDUNK BESZÉLGETNI?

Vegyük sorra a lehetőségeket kikkel szoktunk beszélgetni és kitől mit várhatunk ezen beszélgetések során.

Barátok, családtagok sokszor segítenek ebben az esetben is. Fontos támaszt, támogatást nyújtanak ilyenkor. A probléma az, hogy nem értik meg a vezető helyzetét, nem látják át dilemmáit, hasznos visszajelzéseket ezért nem képesek adni.

Könyvelő. Már amelyikkel lehet beszélgetni és meghallgat. Könyvelővel jó lehet beszélgetni, pontosan látja a céged pénzügyi helyzetét, lehetőségeit, történetét. Néha ez is elég, de van amikor a döntés nem tisztán pénzügyi jellegű hanem stratégiai, cég működésével kapcsolatos. Ezen a területen már csak elvétve számíthatunk tőle érdemi visszajelzésekre,

AKIK TUDJÁK, ÉRTIK MIRŐL BESZÉLSZ

Beosztott, munkatárs: A beosztottak, munkatársak értik, tudják miről beszélsz egyetlen komoly probléma van, hogy sokszor érintettek a döntés következményeiben. De komolyan, elvárható egy terület vezetőjétől, hogy őszintén, egyéni érdekektől mentesen segítsen egy olyan döntés végiggondolásában, amely esetleg kárára van vagy pont fordítva a legnagyobb személyes nyertese lehet? 

TUDJÁK, ÉRTIK ÉS SEGÍTHETNEK IS

Tanácsadó, coach: Azok közül, akik megengedhetnék maguknak coach vagy tanácsadó alkalmazását sokszor azok sem teszik. Az okok szerteágazóak erről egy külön blog posztot tervezünk, de egyet szeretnénk itt leszögezni: egy jó tanácsadó, coach segíthet objektív és érdemi, hasznos visszajelzést, támogatást adni egy-egy komoly probléma megoldásában.

A tanácsadó/coach mellett van másik lehetőség hasznos és érdemi visszajelzéseket kapni olyanoktól, akik szintén értik a dilemmáinkat.

Mastermind /mesterelme csoport: Ez egy nemzetközileg ismerr, sikeres forma, amely Magyarországon még nem terjedt el annyira, amennyire lehetne. Mégis ha van rá lehetőség vegyünk részt ilyenben. Azok a vállalkozás vezetők, akik részt vettek mastermind csoportban  - számos más előny mellett - lelkesen mesélik milyen nagyszerű érzés egy olyan közegben beszélni vezetői problémákról, dilemmákról, ahol minden cégvezető résztvevő pontosan, szinte félszavakból érti miről van szó. Nem csak értik, hanem fontos visszajelzést, saját maguk által megélt tanácsokat adnak, amely kibillenthet, elmozdíthat egy probléma megoldásában. Ráadásul mivel sokféle vezető típus van, akár olyan nézőpontot, tanácsot adhat ami saját magunktól eszünkbe se jutna.

Erről egy külön blog posztot írtunk: Minden cégvezetőnek más az erőssége »

MASTERMIND: IMPULZUST AD TANÁCSADÓ: KÖZÖS MUNKA

A mastermind csoport szuper tehát ebből a szempontból de azt is tudni kell, hogy mik a korlátai. A mastermind csoport fontos szempontokat, gondolatokat, impulzusokat adhat de hiba lenne ráterhelni a csoportra, elvárni a csoport tajgaitól, hogy egy összetett problémát, vezetői dilemmát a maga teljességében képesek legyenek átlátni és ennek megfelelő megoldási lehetőségeket adni. Erre sem a forma, sem helyzet nem alkalmas. A mastermind beszélgetéseken megszerzett ötleteket, tanácsokat ha azokat egyedül még nem tudjuk továbbvinni (és ez egyáltalán nem kínos gyengeség, hisz a legjobb vezető sem érthet mindenhez) akkor tanácsadó, coach segítségével a részleteket is átgondolhatjuk, megoldhatjuk.

Így a két lehetőség akár egymást támogatja, kiegészíti.

SZAKMAI KÉRDÉS VAGY ÁLTALÁNOS CÉGVEZETÉSI NEHÉZSÉG?

Sokszor a vezetői munkákban ezt a kettőt nem lehet szétválasztani, de tudni kell különbséget tenni. Egy szakmai, technológiai kérdésben a legjobb szándékkal sem tud egy másik cégvezető tanácsot adni (erre szakmai tanácsadó képes érvényes választ adni) de cég számos olyan általános cégvezetési kérdésében, amelyről azt gondoljuk, hogy ez annyira speciális, hogy csak a mi tudjuk átlátni, megérteni meglepően pontos és hasznos visszajelzéseket kaphatunk más cégvezetőktől is.

KÉRDÉSED, VÉLEMÉNYED, SAJÁT TAPASZTALATOD VAN?

KÍVÁNCSIAK VAGYUNK RÁ! OSZD MEG VELÜNK!


Írj nekünk a donteshelyzet@gmail.com címre vagy görgess le az oldal aljára és egyből írhatod is

A bejegyzés trackback címe:

https://donteshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr4513827740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Döntéshelyzet - KKV vezetőknek

Olyan összetett, több tényezős, a cég életében fontos döntési helyzetekkel foglalkozunk ahol még tapasztalt vezetőknek sem könnyű optimális döntést hozni. Milyen tipikus helyzetek, döntési csapdák lehetnek ilyenkor és hogyan lehet ezeket eredményesen kezelni. Mindezt életszerű helyzetekben, gyakorló vezetők példáin keresztül nézzük de kitekintve, bemutatva a menedzsment tudomány bevált eszköztárát, megoldásait is.

süti beállítások módosítása