Döntéshelyzet - KKV vezetőknek

Ne utólag legyünk okosak

Döntéshelyzetben

A döntéshozatal része minden vállalkozásvezető mindennapjainak. A napi szakmai, üzleti döntések mellett időnként olyan komoly döntéseket kell hozni amelyek a vállalkozás jövőjét, jövőbeni eredményességét alapvetően befolyásolják.

Gondoljunk olyan döntési helyzetekre, mint a céges profil bővítése, új termék, szolgáltatás indítása vagy egy komolyabb pályázat, beruházás esetleg egy új vállalatirányítás rendszer bevezetése, egy nagyobb technológia váltásra és a sor hosszasan folytatható lenne. Ezen döntési helyzetek sok minden különböznek abban viszont hasonlítanak egymáshoz, hogy olyan komplex több tényezős helyzetek, melyek egyszerre érinthetnek pénzügyi, szervezeti, jogi, marketing kérdéseket. Ez önmagában is komoly kihívás még egy gyakorlott vezető számára is, hiszen nem lehet minden részkérdésről megfelelő ismeret, tudása, tapasztalata.

Idő szorításában

Ráadásul sokszor még egy-egy komoly döntés előtt sincs a vezetőnek ideje, energiája megfelelően tájékozódni a döntést befolyásoló körülményekről, lehetséges alternatívákról azok következményeiről. Fokozza a problémát, hogy ilyenkor a cégen belül sokszor nincs is kivel megbeszélni, áttekinteni, végiggondolni a döntésével kapcsolatos dolgokat.

Vezető magányossága

A vezetők ilyen magányossága a rutinos cégvezetők előtt ismert, de sokan azt gondolják, hogy ezzel nincs mit tenni, ez a vezetői léttel szükségszerűen együtt jár. A néhány éve a kereskedelmi kamara mellett szerveződő Plato vezetői klubok találkozóinak egyik nagy közös felismerési volt, hogy a hazai kis és középvállalkozások vezetői mennyire hasonló vezetői problémáktól szenvednek. Akkor is ha egyébként az ipar, szolgáltatás, kereskedelem más-más területén működnek.

Megbeszélni, tanulni egymástól

Felszabadító és tanulságos beszélgetések voltak ezek. Közösen ki- és átbeszélni ezeket a problémákat, új nézőpontokat, megközelítéseket behozni ezek éltetik a mastermind csoportokat. Ezek remek lehetőségek de maguk is időigényesek, idő kell míg kialakulnak azok a bizalmi kapcsolatok de ahogy fentebb írtuk sokszor magából az időből is kevés van. Ilyenkor segíthetnek felkészült tanácsadók vagy éppen internetes csoportok, tematikus blogok, oldalak.

Tájékozódj, ismerd meg, kapcsolódj be, kérdezz, mondd el

A Döntéshelyzet blog is ilyen oldal kíván lenni ahol reményeink szerint olyan életszerű helyzetekkel, hazai gyakorló KKV vezetők saját eseteivel, dilemmáival, megoldásaival lehet találkozni amely más vezetők számára is érdekes, tanulságos lehet. Nem csak olvasásra buzdítjuk a blog látogatóit, hanem, hogy kapcsolódjanak be, mondják el véleményüket, kérdezzenek vagy akár véleményüket ütköztessék. Szabad a pálya.

Tágabb kitekintés, vezetéselmélet megoldásairól

Nem kizárólag a vállalkozások vezetőinek saját tapasztalatait mutatjuk be hanem teret adunk a vezetéselmélet vezetői döntéshozatali módszereinek megismerésére. A száraz elmélet helyett itt is a gyakorlatban is bevált módszerek népszerűsítésére törekszünk.

A vezető sokszor egyedül dönt de a döntés előkészítésben nem kell csak önmagára számítania.

Ezt próbáljuk bebizonyítani a Döntéshelyzet blog oldalain.

Tartson Ön is velünk!

Debreczeni László és Hajdu Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://donteshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr918226508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Döntéshelyzet - KKV vezetőknek

Olyan összetett, több tényezős, a cég életében fontos döntési helyzetekkel foglalkozunk ahol még tapasztalt vezetőknek sem könnyű optimális döntést hozni. Milyen tipikus helyzetek, döntési csapdák lehetnek ilyenkor és hogyan lehet ezeket eredményesen kezelni. Mindezt életszerű helyzetekben, gyakorló vezetők példáin keresztül nézzük de kitekintve, bemutatva a menedzsment tudomány bevált eszköztárát, megoldásait is.

süti beállítások módosítása